úterý 23. dubna 2019

Recenze | Cinder & Ella

AUTOR: Kelly Oram
NAKLADATELSTVÍ: Baronet
POČET STRAN: 375
ROK VYDÁNÍ: 2018

Anotace

I když jsem Cidera & Ellu měla na seznamu knížek, které si chci jednoho dne přečíst, pustila jsem se do ní až na základě doporučení od kamarádky. Od začátku jsem knížku brala s rezervou - co asi tak na příběhu inspirovaném Popelkou může bejt skvělý, když samotná pohádka o Popelce je dostatečně pěkná. Inu, podívejme se, jaké jsou moje domy:

Ellamaře je 18 a žije v Bostonu s mámou. S tátou, který má novou rodinu, se nevídá skoro 10 let. Ella má knižní blog, hodně čte a miluje jistou knižní sérii. Přes svůj blog se seznámila se Cinderem, se kterým si už pár let píše a který její lásku ke knižní sérii sdílí.

V den 18. narozenin jede Ella s matkou lyžovat, když mají autonehodu, při které Elly máma zemře a Ella utrpí popáleniny na 75 % těla. Po devíti měsících v nemocnici a několika desítkách operací se Ella musí přestěhovat na druhou stranu Ameriky, aby žila se svým tátou a jeho manželkou a dvěma nevlastními sestrami.

Kromě depresí ze smrti matky a postižení po autohavárii se Ella potýká s šikanou ze strany nevlastních sester a ve škole a s bolestivou léčbou popálenin. Ještěže si může dopisovat s Cinderem, který ji vždycky rozesměje. Ella však netuší, že Cinder je poměrně slavný herec, což je důvod, proč se s ní Cinder nechce sejít.

Ellamara je chytrá a silná hrdinka, která se v knize chová naprosto reálně a její myšlenky a činy odpovídají realitě. Tak trochu je do Cindera zamilovaná (asi, nechce si to přiznat), i když se nikdy neviděli. Chybí jí máma, s tátou si nerozumí a ve škole se s nikým moc nebaví, aby se jí lidi nesmáli za její jizvy.

Cinder, vlastním jménem Brian, je frajírek s dobrým srdcem. Ellu má rád, ale kvůli své slávě je hodně omezován a musí respektovat přání svých "poradců". Proto se na oko zasnoubí se svou hereckou kolegyní. Neví, že je Ella popálená.

Tak si to pojďme shrnout. První dvě třetiny knížky jsou fakt super, hrdiny jsem si oblíbila, zajímal mě Ellin vývoj a taky chování vedlejších postav (sestry, macecha). Poslední třetina byla slabá a přeplácaná, navíc plná klišoidních frází. 

Neřekla bych, že je to úplně retelling Popelky, ale je to Popelkou velmi inspirováno. Myslím, že to je jedno z těch lepších (a inteligentnějších) young adult a pokud máte Popelku rádi, zkuste i tohle ;).

Knížka je psána čtivým pěkným jazykem, nenašla jsem žádnou chybu. Obálka je příšerná, co si budeme povídat.

HODNOCENÍ: 75 %



Žádné komentáře:

Okomentovat