sobota 6. dubna 2019

Recenze | Blackout

AUTOR: Marc Elsberg
NAKLADATELSTVÍ: Omega
POČET STRAN: 376
ROK VYDÁNÍ: 2017

Anotace

Blackout si děsně přál můj brácha k Vánocům 2017. No, máme jaro dvadevatenáct, brácha knihu stále nepřečet, tak jsem si ji vzala já a nechala jsem se přenést do příběhu o vypadlé elektřině.

Černá obálka knihy napovídá, že půjde o příběh temný. Doslova. Současnost, zima, Evropa. Najednou vypadne elektřina v Itálii, Francii a postupně v dalších evropských státech, až se z Evropy při pohledu z vesmíru stane černá skvrna. A výpadek netrvá hodinu dvě, ale několik dlouhých dní...dojde někdy k obnově elektrické sítě? 


Pierro Manzano je Ital, ajťák a schopný hacker, který se po síti dostane téměř kamkoliv. Díky tomu, že prozkoumá elektroměr u sebe doma, zjistí, že je na něm zvláštní chybová hláška, kterou dané elektroměry nemají zobrazovat. Spojí se s techniky, kteří řeší výpadek v Itálii, a poté také s důležitými pracovníky Evropské unie, a svůj objev jim představí. Zpočátku ho berou skepticky, když však technici zkontaktují elektrárny a prověří elektroměry, opravdu se zjistí, že za rozsáhlý celoevropský výpadek může nějaká programátorská myška, která se z několika elektroměrů rozšířila dál do celé Evropy.

Krachuje veřejná infrastruktura, dochází zásoby jídla, lidé se nemají jak dostat do práce, protože nefunguje MHD a benzínky nejsou schopné vydat pohonné hmoty, které se čerpají díky elektřině. Domácí zvířata, například krávy, nemá kdo obstarávat a to málo zaměstnanců nestihne řádně nakrmit a podojit ani polovinu z nich. Krávy hynou. Doktoři nepracují, nemají se jak dostat do nemocnice a nemocnici navíc také dochází nafta v záložním agregátu. Zásoby léků a potravin se rychle zužují. Je zima, topení nefungují a Evropani začínají panikařit. Jaderné elektrárny nemají čím být chlazeny a dochází k prvním přehřátím. Pak se u Manzana v počítači najde podivný email, který působí, jakoby původcem celé katastrofy byl právě on.

Příběh nás posunuje po Evropě jako figurku z Člověče nezlob se. V jednu chvíli se dozvídáme o bouračce v Miláně, když vypadnou semafory, v druhé jsme v rakouských Alpách nebo v Haagu. Lokality v podstatě nejsou tolik důležité a jsou v knížce spíš pro navození atmosféry, takže to, že v nich budete mít nepořádek, až tak nevadí. Nicméně zaručuju vám, že nepořádek budete mít i v postavách, kterých je tam opravdu hodně. Ale zorientujete se, nebojte, jen to chce trochu trpělivosti. 

Prvních sto stran je hodně vysvětlujících, kdy se jako laikové dozvídáme o tom, jak elektrické sítě fungují apod. Pak se knížka trochu víc rozjede a ačkoliv ani pak nemá hyper super spád, je strašně zajímavá a velmi děsivá, protože je tak reálná!

Kdo může za výpadek? A proč? Dojde k obnově elektřiny? Přečtěte si Blackout a popřemýšlejte u knížky o tom, jak jsme na elektřině 100% závislí.

HODNOCENÍ: 65 %







Žádné komentáře:

Okomentovat